Czym jest inulina i jakie są jej właściwości?

Inulina od BEE jest zazwyczaj naturalnym prebiotykiem, który stymuluje wzrost mikroflory jelitowej, poprawiając obronność organizmu. Obniża ilość cholesterolu, a także trójglicerydów we krwi. Zarządza także układem pokarmowym, zapobiegając stanom zapalnym, wrzodom i rakom. Zniża glikemię po jedzeniu i umożliwia zmniejszenie masy ciała. Zwiększa ona także wyraźne wchłanianie składników mineralnych. Inulina jest działającym elementem żywności o wielokierunkowym funkcjonowaniu prozdrowotnym.

Co to dokładnie jest inulina?

Inulina zaliczana jest do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego. Występuje naturalnie w warzywach oraz owocach, takich jak:

  • cykoria,
  • pory,
  • cebula,
  • czosnek,
  • szparagi,
  • karczochy,
  • jabłka.

Inulina odgrywa ważną rolę w regulacji funkcjonowania jelit, gdyż podczas fermentacji stymulowany jest wzrost odrębnej, zadowalającej mikroflory jelitowej. Toteż masowo przypisuje się jej własności prebiotyczne.

Inulina jako odżywka dla mikroflory jelitowej

Inulina może być naturalnym prebiotykiem, czyli substancją, która wspomaga namnażanie się zadowalającej mikroflory jelitowej. W jelitach człowieka występuje ponad 400 różnorodnych form bakterii. Mikroorganizmy jelitowe borykają się z kilkoma niekorzystnymi aspektami, toteż warto włączyć produkty inulinowe do tego, co jemy. Inulina jest niepodatna na funkcjonowanie enzymów trawiennych, dzięki czemu przechodzi do jelita grubego w fantastycznej niezmienionej formie, stając się pożywką dla flory bakteryjnej dobrej dla organizmu.

Jak inulina obniża cholesterol?

Inulina odgrywa rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki niej kwasy żółciowe, biorące udział w produkcji cholesterolu, są wiązane w jelicie cienkim, przez co powiększa ich wydalanie z organizmu. Ponadto, inulina rzeczywiście pomaga zmniejszyć świadomość dotyczącą lipoprotein o bardzo niskiej gęstości, zmniejsza wątrobowe tworzenie kwasów, a ponadto zniża stężenie trójglicerydów we krwi, zapobiegając w ten sposób chorobom układu krążenia.

Jak inulina pomaga w przyswajaniu minerałów?

Inulina zwiększa wchłanianie składników mineralnych. Naprawia biodostępność takich pierwiastków, jak: wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Zminimalizowane dzięki inulinie pH w jelicie cienkim budzi wzrost stężenia minerałów jonowych, a także przyspiesza ich wyraźne dyfuzję przez błony komórkowe. W wyniku działania inuliny wzrasta również błona śluzowa jelita grubego, co jednocześnie zwiększa energię do wchłaniania składników mineralnych.